Sunday, August 8, 2010

Antioksidan


Apa itu antioksidan ?

Antioksidan merupakan sebatian kimia yang melambatkan proses permulaan atau memperlahankan kadar tindak balas pengoksidaan lipid dalam sistem makanan.

Antioksidan dibahagikan kepada dua kumpulan besar iaitu :

  • antioksidan larut dalam air
  • antioksidan larut dalam lemak
Vitamin E merupakan salah satu antioksidan yang larut dalam lemak.


Fungsi Antioksidan

Antioksidan berfungsi untuk mengelakkan kerosakan sel yang disebabkan oleh ROS (Reactive Oxygen Species)


ROS (Reactive Oxygen Species)

  • ROS ialah sejenis radikal bebas yang mengandungi atom oksigen .
  • Merupakan molekul yang sangat kecil yang terdiri daripada ion oksigen dan peroksida serta ianya boleh menjadi organik dan bukan organik.
  • Ia sangat reaktif berdasarkan kehadiran elektron tidak stabil (lone pair).
  • Ia menyerang karbohidrat, deoxyribonucleic acid (DNA), asid nukleik, protein dan lipid (lemak).
  • Boleh didapati dalam kacang parang (sword bean).

Sumber : Diperoleh daripada kerja kursus pelajar UPSI, kursus Pendidikan Kemahiran Hidup


No comments:

Post a Comment

Post a Comment

 
 

Blogger

Nurhidayah Binti Borhanudin