Apa itu antioksidan ?
Antioksidan merupakan sebatian kimia yang melambatkan proses permulaan atau memperlahankan kadar tindak balas pengoksidaan lipid dalam sistem makanan.
Antioksidan dibahagikan kepada dua kumpulan besar iaitu :
- antioksidan larut dalam air
- antioksidan larut dalam lemak
Fungsi Antioksidan
Antioksidan berfungsi untuk mengelakkan kerosakan sel yang disebabkan oleh ROS (Reactive Oxygen Species)
ROS (Reactive Oxygen Species)
- ROS ialah sejenis radikal bebas yang mengandungi atom oksigen .
- Merupakan molekul yang sangat kecil yang terdiri daripada ion oksigen dan peroksida serta ianya boleh menjadi organik dan bukan organik.
- Ia sangat reaktif berdasarkan kehadiran elektron tidak stabil (lone pair).
- Ia menyerang karbohidrat, deoxyribonucleic acid (DNA), asid nukleik, protein dan lipid (lemak).
- Boleh didapati dalam kacang parang (sword bean).
Sumber : Diperoleh daripada kerja kursus pelajar UPSI, kursus Pendidikan Kemahiran Hidup
No comments:
Post a Comment