Wednesday, August 11, 2010

Asid Amino

Apa itu asid amino ?


Asid amino adalah unit terkecil dari protein dan boleh ditakrifkan sebagai suatu molekul organik yang terdiri daripada asid karboksilik amina dan kumpulan-kumpulan berfungsi asid amino terdiri daripada nitrogen, karbon, oksigen, dan hidrogen molekul.

Asid amino perlu, juga disebut mengehadkan asid amino, asid amino yang tidak boleh dihasilkan dalam tubuh kita dan harus diperolehi daripada sumber makanan. Terdapat 8 asid amino utama.


Fungsi asid amino

  • Asid amino merupakan komponen utama dalam pelbagai metabolisma. Walaupun ia terdiri daripada pelbagai jenis metabolisma tetapi dikategorikan sebagai fungsi daripada asid amino kerana ia merupakan sebahagian daripada pusat kompleks dan sistem biologi

  • Fungsi dan penggunaan asid amino lain bergantung pada asid-asid amino, unsur-unsur mineral, karbohidrat dan asid lemak dan mempunyai kesan tidak langsung yang dimanifestasikan dalam pelbagai metabolisma.




Terdapat 7 asid amino utama :

a) Tryptophan

Diperlukan untuk sintesis neurotransmitter serotonin. Ini membantu meringankan migrain dan kemurungan. (Makanan sumber triptofan)


b) Valine

  • Penting untuk pembinaan otot.
  • Kesan sampingan kandungan valine dalam tubuh termasuk halusinasi.
  • kelebihan valine pertumbuhan normal, memperbaiki rangkaian, mengatur kandungan gula darah, dan memberikan tenaga kepada tubuh.
  • Valin membantu merangsang sistem saraf pusat, dan diperlukan untuk fungsi mental yang normal

c) Isoleucine

Diperlukan untuk sintesis hemoglobin, unsur utama sel darah merah.


d) Leucine

Bermanfaat untuk kulit, tulang dan rangkaian penyembuhan luka. Ini mendorong hormon pertumbuhan sintesis.


e) Lysine

diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan tulang pada anak-anak, membantu dalam penyerapan kalsium dan menjaga keseimbangan nitrogen yang penting dalam tubuh, menghasilkan antibodi, hormon, enzim, pembentukan kolagen serta pembaikan rangkaian.

Lisin juga membantu tubuh menyerap kalsium, dan memainkan peranan penting dalam pembentukan kolagen, suatu zat yang penting untuk tulang dan rangkaian, termasuk kulit, tendon, dan tulang rawan

f) Methionine

Merupakan antioksidan. Ini membantu dalam pemecahan lemak dan membantu mengurangkan degenerasi otot. Ini juga baik untuk kesihatan kulit dan kuku.

g) Phenylalanine

Bermanfaat bagi kesihatan sistem saraf. Ia meningkatkan memori, mengurangkan kemurungan dan meningkatkan nafsu makan.

ASID AMINO TAK PERLU

Asid amino tak perlu ialah asid amino yang dapat dihasilkan dalam tubuh kita. Kegunaan dan fungsi nya dalam tubuh sama pentingnya dengan mengehadkan asid amino. Perbezaannya ialah jenis asid amino boleh ditemui dalam makanan kita.

Terdapat 12 jenis asid amino tak perlu iaitu :

a)Alanine

  • Menghapus zat-zat beracun yang dilepaskan daripada pemecahan protein otot ketika latihan intensif.

  • Kesan sampingan: Alanine berlebihan di dalam tubuh berkaitan kelelahan kronik.

  • Sumber haiwan : daging, makanan laut, telur, ikan, hasil tenusu

  • Sumber sayuran : kacang, soya, jagung

b)Cysteine

  • Komponen jenis protein berkumpul di kuku, kulit dan rambut. Berfungsi sebagai antioksidan , dan mempunyai kesan sinergis bila diambil dengan antioksidan lain seperti vitamin E dan selenium.
  • Sumber haiwan : daging babi, ayam, susu, sosej daging, telur, yogurt
  • Sumber sayuran : bawang putih, gandum, bawang, oat

c)Cystine

  • Sama seperti Cysteine, itu membantu dalam pembuangan racun dan pembentukan kulit.


d)Glutathione

Merupakan antioksidan dan mempunyai kesan anti-penuaan yang berguna untuk menghilangkan racun.

e)Glutamine

  • Meningkatkan fungsi otak yang sihat. Hal ini juga diperlukan untuk sintesis molekul RNA dan DNA.
  • RNA ini hampir sama dengan DNA, tetapi berbeza dalam beberapa struktur penting: di dalam sel, biasanya RNA berantai tunggal, sementara biasanya DNA berantai ganda; RNA nukleotida DNA mengandungi ribosa sementara mengandungi deoksiribosa (sejenis ribosa yang tidak mempunyai satu atom oksigen); dan RNA mempunyai asas dan bukan urasil timina yang terdapat dalam DNA.


f)Glycine

  • Komponen kulit dan bermanfaat untuk penyembuhan luka. Berfungsi sebagai neurotransmitter.

  • Kesan sampingan dari peringkat kualiti glisin dalam tubuh adalah boleh menyebabkan kepenatan

g)Serine

  • Penting untuk membolehkan otak dan sistem saraf berfungsi dengan baik. Selanjutnya, serine meningkatkan sistem imunisasi tubuh yang sihat dengan membantu penghasilan antibodi.
  • komponen semua membran sel.
  • agen untuk penghasilan seperti asid amino glysine, Cystein, dan triptofan. Triptofan, diperlukan untuk sintesis serotonin dan fungsi neurotransmiter, dikenali untuk membantu menghilangkan stres, kegelisahan dan kemurungan.
  • Kekurangan serine: Simpton kekurangan serine ialah lambat dalam perkembangan kemahiran kognitif dan fizikal (psikomotor keterbelakangan), kekejangan dan microcephaly.
  • Microcephaly merujuk kepada keadaan kesihatan di mana saiz kepala lebih kecil daripada saiz normal dan disebabkan oleh tumbesaran otak.

h)Taurine

  • Diperlukan untuk fungsi otak yang normal dan sintesis asid amino. Hal ini penting dalam asimilasi nutrisi mineral seperti magnesium, kalsium dan kalium

i)Asparagine

  • Ini membantu menyediakan keseimbangan dalam sistem saraf pusat-bantu dalam keadaan menyeimbangkan emosi.
  • Sumber haiwan: susu, daging lembu, , telur, ikan, laktoalbumin, makanan laut
  • Sumber tumbuhan: asparagus, kentang, kekacang,bijian, soya

j)Aspartic acid

  • Meningkatkan stamina, membantu dalam pembuangan racun dan amonia dari tubuh, dan bermanfaat dalam sintesis protein yang terlibat dalam sistem imuniti.
  • Sumber haiwan : sosej daging
  • Sumber tumbuhan :oat, avokado, asparagus, tebu muda
  • Suplemen diet : baik sebagai asid aspartat atau garam

k)Proline

  • Memainkan peranan dalam isyarat intraselular

l)L-arginine

  • Memainkan peranan penting dalam relaksasi pembuluh darah, merangsang dan mempertahankan ereksi pada lelaki, pengeluaran ejakulasi, dan menyingkirkan ammonia berlebihan dari tubuh.
  • Sumber haiwan: produk susu (misalnya keju, susu, yogurt), daging lembu, daging babi (misalnya bacon, ham), unggas
  • makanan laut (misalnya lobster, salmon, udang, siput, tuna)
  • sumber sayur : gandum dan tepung, oatmeal, kacang tanah, kekacang (kelapa, kacang mete, walnut, almond, kacang Brazil, hazelnut, pinenuts), biji-bijian (labu, bijan, bunga matahari), kacang polong, soya

m) Tyrosine

  • Merupakan precursor dopamine; iaitu neurotransmitter yang berlaku pelbagai spesies haiwan termasuk vertebrata dan invertebrata, noradrenalina; hormone yang dirembeskan oleh sel saraf dan adrenalin.
  • Dapat meningkatkan mood positif dan juga antioksidan.


Sumber : http://www.kesihatanport.com/otot-anda-protein-dan-asid-amino-yang-anda-perlukan-untuk-membina-mereka.html

4 comments:

nurul said...

mencari sumber yang mempunyai 9 asid amino yang diperlukan tubuh?

layari http://bestbeautymom.blogspot.com

Fatimah Bt Tony said...

Admin,

info yang menarik dan sangat berguna. thanks for sharing.

LadyRose said...

pada mula nye sejak mengenali dunia nutrisi asid amino sangatlah janggal di pengetahuan saya..kini jelas sy phm ape itu asid amino..ilmu yg sgt berguna.tq for sharing

Ain Farahati Maarof said...

Ok saya dh fhm.. Izinkn saya share info dlm ni.. Terima kasih
Jemput singgah http://my-anugerah-terindah.blogspot.com

Post a Comment

 
 

Blogger

Nurhidayah Binti Borhanudin