Saturday, August 28, 2010

Kaedah Pemprosesan Kordial


Cara-cara Membuat Kordial

Ramuan kordial limau

• 2 kg gula stor
• 1 liter air
• 30 g asid sitrik
• 30 g asid tartarik
• Jus 6 biji lemon (besar)
• 2 biji lemon (diparut)

Standard resipi

• Air
• Gula
• Jus segar
• Asid sitrik
• Asid tartarik



* Contoh ramuan kordial limau

• 1/2 cawan air (380 ml)
• 3/4 cawan gula (35 lb)
• 3/4 tsp asid sitrik (3.75 g)
• 3/8 tsp tartarik asid (1.875 g)
• Jus empat buah limau (3/4 cawan)
• Kulit buah limau (potong)

Peralatan yang terlibat dalam proses pembuatan kordial

• Alat pemotong pisau, papan pemotong
• Mesin kisar
• Mesin pengekstrak
• Mesin pembancuh
• Periuk masak berjaket (double jackected cooker)


Sumber : Diperoleh daripada kerja kursus pelajar UPSI, kursus Pendidikan Kemahiran Hidup

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

 
 

Blogger

Nurhidayah Binti Borhanudin