Labels
Saturday, August 28, 2010
Kaedah Pemprosesan Kordial
Cara-cara Membuat Kordial
Ramuan kordial limau
• 2 kg gula stor
• 1 liter air
• 30 g asid sitrik
• 30 g asid tartarik
• Jus 6 biji lemon (besar)
• 2 biji lemon (diparut)
Standard resipi
• Air
• Gula
• Jus segar
• Asid sitrik
• Asid tartarik
* Contoh ramuan kordial limau
• 1/2 cawan air (380 ml)
• 3/4 cawan gula (35 lb)
• 3/4 tsp asid sitrik (3.75 g)
• 3/8 tsp tartarik asid (1.875 g)
• Jus empat buah limau (3/4 cawan)
• Kulit buah limau (potong)
Peralatan yang terlibat dalam proses pembuatan kordial
• Alat pemotong pisau, papan pemotong
• Mesin kisar
• Mesin pengekstrak
• Mesin pembancuh
• Periuk masak berjaket (double jackected cooker)
Sumber : Diperoleh daripada kerja kursus pelajar UPSI, kursus Pendidikan Kemahiran Hidup
Labels:
Pemprosesan makanan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment