Thursday, August 12, 2010

Obesiti


Definisi obesiti

Obesiti merupakan pengumpulan lemak berlebihan yang menimbun di dalam badan seseorang. Obesiti kini dianggap sebagai satu penyakit dan terjadi apabila tisu-tisu lemak menjadi keterlaluan. Lebih teruk lagi, obesiti boleh mengganggu dan mencederakan organ-organ badan dan seterusnya akan menyebabkan masalah kesihatan yang serius. Selain daripada mengehadkan kegiatan fizikal dan sosial, jangka hayat penghidapnya juga semakin pendek. Ia mencerminkan satu keadaan ketidakseimbangan pengambilan tenaga dan penggunaan tenaga



Cara-cara mengurangkan berat badan

a) Pengurangan kalori harian :

Kurangkan lemak dan makanan tinggi lemak.
1 gram = 9 kkal or 1 teaspoon = 45 kkal
Kurangkan amaun makanan harian.
Modifikasi resipi (jelaskan)

b) Pengubahsuaian tingkahlaku :

1) Mengawal rangsangan makan
- semasa pergi berbelanja atau belibelah
- aktiviti sosial- keraian/jamuan.

2) Motivasikan diri

3) Ubahsuai tabiat makan
- Ambil hidangan yang kecil.
- Makan perlahan, tidak bertambah.
- Kunyah 40 kali sebelum telan.
- Makan hanya di ruang makan jangan sampai
di sink mencuci.
- Mengambil sarapan pagi.
- Minum atau makan sup sayur 20 - 30 minit sebelum makan
- Kurangkan makan semasa aktiviti kurang.
- Makan pada waktu makan yang ditetapkan.

4) Pilih makanan daripada bijirin dan kekacang

- Bijirin penuh
Kaya dengan fiber, karbohidrat kompleks, vitamin B dan mineral tertentu.

- Kekacang
Kaya dengan protin tumbuhan dan fiber yang baik.

5) Lebihkan memakan sayuran dan buahan

- Makan pelbagai sayuran terutama yang berwarna hijau dan kuning tua.
- Sediakan sayuran tanpa / kurang lemak.
- Sayuran segar dan ulam adalah digalakkan dalam sajian.
- Utamakan buahan sitrus, tembikai dan betik.
- Makan buah sebagai snek atau pencuci mulut.
- Minum air perahan buah tanpa gula.


Sumber : Http://web.utm.my

No comments:

Post a Comment

 
 

Blogger

Nurhidayah Binti Borhanudin