Tuesday, August 24, 2010

Ulam


Apa itu ulam ?

Ulam merupakan gelaran kepada tumbuhan yang dimakan secara mentah atau sekadar dicelur(direndam sekejap di dalam air panas) sebelum dimakan bersama dengan nasi. Ulam terkenal sebagai hidangan harian utama bagi masyarakat Melayu di kampung-kampung. Ulam diambil daripada pelbagai bahagian tumbuhan yang boleh dimakan. Antara bahagian tumbuhan yang boleh diambil untuk dijadikan ulam ialah pucuk, daun, umbut, biji, buah, ubi dan juga bunga.

Sayur-sayuran biasa juga boleh dianggap seperti timun, kubis dan terung juga boleh dianggap ulam kerana ia boleh dimakan segera. Ulam tradisional digunakan secara meluas untuk penyediaan nasi ulam atau nasi kerabu, masakan sayur lemak, san juga sebagai bahan perubatan seperti penyakit kencing manis dan darah tinggi.


Sumber : http://ms.wkipedia.org/wiki/Ulam

No comments:

Post a Comment

 
 

Blogger

Nurhidayah Binti Borhanudin