Labels
Thursday, August 26, 2010
Buah - buahan
Buah-buahan mengandungi khasiat yang tinggi untuk kesihatan tubuh badan. Ia diperkaya dengan zat galian yang mempunyai nilai perubatan dan mampu mengubati pelbagai jenis penyakit. Namun begitu, tidak ramai yang menyedari tentang hal ini melainkan masyarakat luar badan khusunya golongan tua. Hal ini kerana masyarakat desa kurang terdedah dengan perubatan moden dan masih lagi kuat mempercayai perubatan tradisional yang diamalkan sejak turun temurun.
Khasiat buah-buahan
Buah tomato
- mengandung vitamin A, B1 dan C.
- membantu membersihkan hati hati dan darah kita.
- dapat mengubati penyakit seperti :
a. gusi berdarah.
b. rabun senja / kotok ayam.
c. penggumpalan darah.
d. kanser payudara.
Buah betik
- mengandung vitamin C dan provitamin A.
- membantu memecah serat makanan dalam sistem pencernaan.
- melancarkan sistem pencernaan makanan.
- menyembuhkan luka.
- menghilangkan infeksi.
- menghilangkan alergi
Buah pisang
- mengandung vitamin A, B1, B2 dan C.
- membantu menjaga keseimbangan air dalam tubuh.
- dapat mengubati penyakit jantung dan stroke
- menghilangkan stress
-menurunkan kadar koleterol dalam darah.
Buah mangga
- mengandung vitamin A, E dan C.
- membersihkan darah.
- dapat mengubati penyakit lain seperti :
a. mengurangkan bau badan
b. menurunkan suhu tubuh ketika demam.
Buah epal
- mengandung vitamin A, B dan C.
- membantu menurunkan kadar kolesterol dalam darah.
- mempunyai kegunaan / fungsi kesehatan lain seperti :
- mengurangi nafsu makan yang terlalu besar.
Buah jambu biji merah/jambu merah(guava)
- mengandung vitamin C yang sangat banyak.
- mengandung zat antioxidan.
- menurunkan kadar kolesterol darah
- melancarkan peredaran darah.
- melancarkan saluran pencernaan.
Sumber : http://www.scalamedia.net/artikel/kesehatan/155-manfaat-dan-khasiat-buah-buahan.html
Labels:
Makanan berkhasiat
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment